Stemverklaring Forza! over de zwarte pieten discussie

Stemverklaring 7 december 2017:

In Haarlemmermeer is er geen grotere voorstander van Zwarte Piet te vinden dan de fractie van Forza! Echter Forza! is ook van mening dat de politiek zich niet moet bemoeien met het uiterlijk van Zwarte Piet. Forza! is een liberale partij en vindt dat de inwoners en ondernemers gaan over het uiterlijk van Zwarte Piet. Zij zijn verstandig genoeg om daar als samenleving zelf uit te komen. Hierom zal Forza! geen van beide moties steunen.

 

Bron: IJmuider Courant:

Piet moet toch zwart blijven?

Zwarte piet, moet hij zwart blijven of niet? De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft zich daar over gebogen. De algemene conclusie luidt: daar gaan wij niet over.

D66 en CDVP dienden een motie in om het sinterklaasfeest te moderniseren.
,,Piet kan bijvoorbeeld ander haar dan kroeshaar hebben. Of geen dikke lippen en hoeft niet per se alleen een zwarte huidskleur te hebben. Een piet kan roetvegen hebben door de schoorsteen. Piet is geen knecht of onderdaan, maar zijn steun en toeverlaat.’’
Populaire artikelen

Daarop diende raadslid Anneke van der Veer een motie in om zwarte piet te laten wat hij is. ,,Want daar moet de politiek zich niet mee bemoeien’’.

En zo moesten de politici zich uitspreken over zwart piet. Forza en Christenunie-SGP wilden dat niet en kondigden aan tegen beide moties te stemmen. Rinus Beusenberg (SRH) kondigde aan juist voor allebei de moties te stemmen. ,,Want het interesseert me niet.’’

Fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks kondigde aan dat haar partij de raadszaal zou verlaten omdat haar partij niet voor of tegen wil stemmen.
Volgens burgemeester Onno Hoes is het voorstel van D66 een oproep van de gemeenteraad aan maatschappelijke instellingen en inwoners om te kijken naar het sinterklaasfeest en de vormgeving daarvan. Dat kan een gemeenteraad wel, volgens burgemeester Hoes.
Maar zo ver kwam het niet. Van der Veer trok haar motie in, D66’er Joost Koomen besloot zijn motie ’aan te houden’. Wat dat betekent, moet nog blijken.

 

 

 

 

One thought on “Stemverklaring Forza! over de zwarte pieten discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.