Forza!: voorlopig geen nieuwe kunstgrasvelden

Hoofddorpse Courant, 10-10-2016

De fractie van Forza! heeft naar aanleiding van de uitzending van het televisieprogramma Zembla van afgelopen week het college vragen gesteld over de veiligheid van kunstgrasvelden in Haarlemmermeer.

Volgens Zembla kunnen sporters die op kunstgrasvelden sporten in aanraking komen met mogelijk kankerverwekkend materiaal.
Forza! wil voorlopig geen nieuwe kunstgrasvelden meer.
Forza! heeft zorgen over de gezondheidsrisico’s die sporters lopen als zij regelmatig sporten op die velden.
Aanleiding hiervoor is dat wetenschappers zeggen dat het rubber dat verwerkt zit in kunstgrasvelden nooit goed is onderzocht.
Het rubber is officieel chemisch afval en een veld bevat 20.000 vermalen oude autobanden.

 

In Engeland en de Verenigde Staten wordt er een link gelegd tussen voetballers met kanker en het feit dat zij lang gespeeld hebben op deze kunstgrasvelden.
Forza!-fractievoorzitter Paul Meijer: “In Haarlemmermeer zijn ook kunstgrasvelden waarop veel wordt gesport wordt en de sporters zouden op z’n minst gewezen moeten worden op de mogelijke gevaren.
Daarnaast wil Forza! dat er voorlopig geen kunstgrasvelden meer worden aangelegd die rubbergranulaat bevatten. Deze zijn zeer milieuonvriendelijk en mogelijk dus ook gevaarlijk.”

 

De fractie wil van het college weten hoeveel kunstgrasvelden er zijn in Haarlemmermeer en hoeveel van deze velden rubberkorrels bevatten.
In afwachting van een onderzoek dat door minister Schippers gaat worden uitgevoerd vindt Forza! dat er voorlopig niet meer door het college wordt geïnvesteerd in nieuwe kunstgrasvelden.