Verbazing over blauwalg in Haarlemmermeerse bos

HCnieuws.nl, 5-09-2016

De plotselinge aanwezigheid van blauwalg in de grote plas van het Haarlemmermeer bos heeft de gemeente verrast. “Dit hadden we niet zien aankomen”, zei wethouder John Nederstigt vorige week tijdens de vragensessie in de gemeenteraad in antwoord op mondelinge vragen van fractievoorzitter Paul Meijer van Forza!
Blauwalg kan schadelijk zijn voor mensen en dieren. Er kan huiduitslag ontstaan en zwemmers krijgen mogelijk darm- en maagproblemen. Volgens Paul Meijer waren er veel berichten op Facebook over misselijke kinderen en dieren.

Er was een tijd dat de blauwalg vrijwel elk jaar terugkwam in het Haarlemmermeerse bos. Dat probleem werd verholpen door pompen in de plas te plaatsen die het water geregeld spoelden waardoor de blauwalg geen kans kreeg.

Die pompen zijn echter al jaren niet meer in werking. Wethouder Nederstigt zei vorige week in de gemeenteraad dat de balans in de plas al jaren zodanig is dat de blauwalg wegbleef. Er is daarom voor gekozen om geen nieuwe pompen te plaatsen. Dat is ook een kostenoverweging geweest, aldus Nederstigt.

Paul Meijer vroeg zich af of het niet verstandig is om toch nieuwe pompen te plaatsen om de blauwalg te blijven bestrijden. Wethouder Nederstigt zegde toe die optie mee te nemen bij het beraad wat er thans moet gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.