Fietsende raadsleden rijden ronde over slecht onderhouden paden

Haarlems Dagblad, 6-12-2015

De tocht was een initiatief van Leander Mascini, die eerder inwoners vroeg om slechte punten in te sturen. Deze punten zette hij op een kaartje en bood deze aan bij de wethouder. Toen hij in de gemeenteraadsvergadering insprak over de slechte staat van de fietspaden, bood hij aan de aanwezigen aan om het zelf te ervaren. Twaalf mensen stapten dus op de fiets en reden het uitgezette rondje.
De fractie van Forza stapte ook op de fiets en maakte een video daarvan

De tocht begon bij het gemeentehuis. Op weg naar het Haarlemmermeerse Bos kwamen de fietsers de eerste pijnpunten tegen. Het fietspad op de Geniedijk bleek vanaf het centrum vol gaten, kieren en scheuren te zitten. Bij het bos werd er even gestopt. Een gevaarlijk wildrooster op een bruggetje moest op de foto, zodat er werk van gemaakt kan worden. De ambtenaar onderschreef dat het niet voor alle fietsers duidelijk is dat het rooster er ligt.

Via het viaduct onder de N201 werd er vanuit het bos koers gemaakt naar het winkelcentrum van Overbos, om daarna via het hobbelige fietspad ter hoogte van Gravenbos de IJweg op te rijden. Bij de Toolenburgerplas werd er afgeslagen, de Bennebroekerweg op.

In eerste instantie een fietspad waarop je heerlijk kunt fietsen, maar hoe verder naar Rijsenhout, des te slechter het wordt. Vooral bij het laatste stuk, vanaf de overgang van de A4, kreeg Mascini veel bijval. Raadsleden vonden ook dat het asfalt er ’belabberd bijlag’. De door boomwortels omhoog gedrukte stukken, waren open gebarsten tot grote kraters.

In Rijsenhout had de fractie van de PvdA voor soep gezorgd. Opgewarmd stapten de deelnemers weer op de fiets om de Aalsmeerderweg af te rijden tot Rozenburg. Het beruchte ’karrenspoor’ leidde de groep uiteindelijk weer naar het gemeentehuis.
De fietsers gaven Mascini bij terugkomst gelijk: veel plekken zijn niet goed onderhouden. Asfalt is beschadigd en tegels liggen te ver of los van elkaar. Toch merkten Joost Koomen (D66) en Paul Meijer (Forza) op dat er ook stukken fietspad zijn die wél voldoen. Mascini gaf hierop aan dat hij hoopt dat de slechte punten ook zo worden en dat hij hoopt dat de gemeenteraad in de gaten houdt of de wethouder er werk van maakt.

De deelnemers van de fietstocht gingen uit elkaar met de belofte om de tocht over een paar maanden weer te doen. Op die manier moet duidelijk worden of de slechte punten ook daadwerkelijk aangepakt zijn.