Financiën bidbooks MLB-duels niet openbaar

Hoofddorpse Courant, 9-06-2015

HOOFDDORP – Het financiële deel van de zogeheten bidbooks voor het spelen van MLB-duels in het honkbalstadion in Hoofddorp wordt niet openbaar gemaakt. Dat heeft sportwethouder Adam Elzakalai laten weten in een email aan de gemeenteraad.

HAP-fractievoorzitter Johan Rip hield kort geleden een warm pleidooi in de gemeenteraad om alle aanvullende onderzoeken over de verplaatsing van het honkbalcomplex naar Park21 openbaar te maken. Dat gold wat hem betreft ook voor de bidbooks, de plannen van de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam en de Nederlandse honkbalbond om drie Amerikaanse honkbalduels in Hoofddorp te laten spelen.

Wethouder Elzakalai schrijft dat ook de bidbooks openbaar kunnen worden met uitzondering van de financiën. De stuurgroep die de stukken heeft opgesteld, is tegen openbaarmaking. De rest van de stukken bestaat uit een analyse van de financiële positie van stichting ETO, de organisatie die het honkbalcomplex beheert. Uit die analyse blijkt dat de gemeente fors geld heeft moeten bijleggen om de stichting financieel te redden.

Ook is onderzocht of de aanbesteding van het honkbalstadion doelmatig is geweest. Dat onderzoek trekt de conclusie dat er ongeveer een miljoen euro te veel is betaald voor de bouw van het complex.

De gemeenteraad debatteert komende donderdag voor de tweede keer dit jaar over het financiële debacle rond het honkbalcomplex, waarbij een overschrijding van zo’n 8 ton niet aan de raad is gemeld. Los van de nadere onderzoeken van het college houdt de gemeenteraad een eigen onderzoek dat na de zomer klaar moet zijn.

De fractie van Forza heeft al laten weten er niet mee eens te zijn dat de cijfers uit de bidbooks geheim blijven. Forza-fractievoorzitter Paul Meijer stelt dat het juist om de centen draait. “Wat ons betreft moet alles openbaar en juist de belachelijke hoge kosten inzake dit bidbook is cruciaal voor het debat van donderdag.