Digitale uittreksels goedkoper dan bij afhalen

Forza!

In de gemeente Haarlemmermeer betaal je 5 euro voor een uittreksel als je deze via de website aanvraagt. Ga je langs de balie, dan kost het je 14,50 euro. Het programma ‘kassa’ van de Vara onderzocht de tarieven voor een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van ruim 390 gemeenten voor een digitale aanvraag en een aanvraag bij de balie. Zo’n uittreksel is nodig voor een verhuizing, uitkering, de aanvraag van het eerste rijbewijs, huwelijk of een inschrijving bij een woningbouwvereniging.

Het duurst voor een uittreksel bij de balie is Hengelo met 22,70 euro. Het best af zijn de inwoners van het eiland Vlieland. Deze gemeente rekent helemaal geen kosten. ,,Wij willen inwoners niet op kosten jagen voor een uittreksel dat ze nodig hebben voor hun bootabonnement”, aldus de gemeente.

Bij het afhalen van een uittreksel bij de gemeente Haarlemmermeer betaal je dus 3x zoveel aan de balie i.p.v. digitaal. Vreemde zaak vindt Forza!.
Forza! fractievoorzitter Paul Meijer vroeg afgelopen donderdag tijdens de raadsessie aan wethouder Derk Reneman (VVD) hoe dit zit, maar het antwoord van de wethouders was teleurstellend.