Fractie van Forza! heeft niet gefraudeerd

Meerradio, 3 mei 2015

De fractie van Forza! in de gemeenteraad heeft over de jaren 2012 en 2013 geen fraude gepleegd met haar fractievergoeding. Dat is één van de belangrijkste conclusies van een integriteitsonderzoek dat burgemeester Theo Weterings dinsdag bekend heeft gemaakt.

Volgens Weterings is uit het onderzoek niet gebleken dat Forza! geld dat bestemd was voor de fractie voor andere doelen heeft gebruikt. Wel heeft de partij grove fouten gemaakt in de financiële administratie. Zo zijn meerdere bedragen in het verkeerde jaar geboekt en is er een nota dubbel geboekt. De burgemeester heeft dat gemeld bij het Openbaar Ministerie (OM). Door de fouten moet Forza! een bedrag van bijna 6500 euro aan vergoeding terugbetalen.

De raadsleden Kees van der Linden en Anneke van der Veer deden november vorig jaar een integriteitsmelding bij de burgemeester. Volgens hen was zo’n 11.000 euro uit de fractievergoeding van Forza! niet te verantwoorden. Weterings liet de kwestie daarop onderzoeken door accountantsbureau KPMG.

Burgemeester Weterings wilde dinsdag geen waardeoordeel geven over de conclusies van KPMG. Hij wil zich uitsluitend bij de feiten houden, zo zei hij. Weterings gaat wel bekijken of de regels niet opnieuw moeten worden aangescherpt. “Een fractiebudget is geen bank van lening. Het is niet niks wat er is gebeurd. Maar nogmaals: er is niet gebleken dat het geld niet is gebruikt voor andere zaken dan de fractie.”

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! toonde zich dinsdag opgelucht over de uitkomst van het onderzoek. “Ik ben neergezet als fraudeur en daarvan is nu niks gebleken. Onze administratie verdient niet de schoonheidsprijs, maar we zijn nu eenmaal geen boekhouders.” Meijer overweegt aangifte te doen tegen Van der Linden en Van der Veer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.