Zeepkistenrace

Als toeschouwer lijkt het eenvoudig. Je stuurt je zeepkist tussen de balen door en probeert daarbij ook nog soepel een snelheidsrecord neer te zetten. Maar wie de zeepkist, die met flinke snelheid van de dijk afkomt, met touwtjes moet besturen ervaart al snel dat dit geen eenvoudige klus is. Diverse deelnemers gingen met die ervaring naar huis.

Organisator Martijn Vis vertelde dat er rond de 35 deelnemers van het parcours gingen. ‘Wat opvalt is dat de winnaars ook dit jaar weer uit dezelfde hoek komen.’ Toch lagen de accenten anders omdat de organisatie er ook dit jaar weer in geslaagd was binnen het kader van mogelijkheden een heel nieuw traject uit te zetten. Door de vele bochten beslist geen eenvoudig traject.

Nieuwtjes
Terwijl de snelste afdaler het parcours onder de 20 seconden aflegde, praatte speaker Jan Schrama de wedstrijd weer met allerlei nieuwtjes en feitjes op originele manier aan elkaar. ‘Al ver voor de Tweede Wereldoorlog maakte een Amerikaanse zeepfabrikant voor zijn kinderen miniautootjes van de houten kisten waarin hij de zeep vervoerde. Hij beleefde hier zoveel plezier aan dat hij de bouwtekeningen van zijn autootjes op de zijkanten van de kisten liet tekenen.’

Politici
Natuurlijk waren er traditiegetrouw veel lokale politici bij het evenement aanwezig. VVD’er Henk Kuipers legde het traject dit jaar fortuinlijker af dan vorig jaar en wist dat in 28 seconden te doen. Toch ging ook deze ervaren zeepkistenracer – hij deed tot nu toe aan alle edities mee – in een van zijn runs ondersteboven.

Raadslid Paul Meijer (Forza!) was met 25 seconden de snelste politicus. D66 was aanwezig met een flinke delegatie. Aangespoord door Ariane en Dick Braam belandde Jenno van Belle, net als Anneke van der Veer, aanvankelijk in de balen. Later ging het beter, en hij vond zijn 26,5 seconden een snelle tijd. Van der Veer deed er 28 seconden over: ‘Het was voor mij de eerste keer. Ik hoorde pas vanmorgen dat ik mee mocht doen. Dat was een verrassing. Zo naar beneden suizen was echt heel eng.’

Pannenkoeken

Winnaar werd Mike Koolhaas bij de jongens en Ploon en Nena van Wees bij de meisjes. Bij het nieuwe onderdeel, de pannenkoekeneetwedstrijd ging het er bij de volwassenen om vijf pannenkoeken zo snel mogelijk op te eten. Paul de Graaff won, Martijn Vis werd tweede en Chiel de Graaff derde. De jeugd kreeg 10 minuten om zoveel mogelijk te eten. Suzanne Hobo kreeg er in die tijd vier naar binnen.