Irritatie jaarrekening

Irritatie troef bij raadsdebat over jaarrekening

Hoofddorpse Courant, 30-05-2012.

 

Het politieke debat in de gemeenteraad over de jaarrekening over 2011 stond vorige week bol van de irritatie. Met het resultaat had die stemming overigens niets te maken, want de gemeente heeft het boekjaar afgesloten met een positief saldo van 4,2 miljoen euro.De toon van het debat werd gezet door CDA-raadslid Ed Koster, die zich voorafgaand aan de inhoudelijke bespreking erg opwond over een actie van de fractievoorzitters Rinus Beusenberg van SRH en Paul Meijer van Forza!. Beiden gaven toe dat zij buiten de auditcommissie van de gemeenteraad om contact hebben gehad met de accountant die de gemeentelijke stukken heeft beoordeeld.

 

Koster noemde dat ‘onbetamelijk’ en stelde dat de twee fractieleiders de politieke mores in Haarlemmermeer geweld hebben aangedaan. “Ik vind dit klote!”, zo drukte de CDA’er zich onparlementair uit. Beusenberg en Meijer waren niet onder de indruk van Kosters boosheid. De Forza!-leider vond dat de christen-democraat zich als de ‘nationale dorpsgek’ gedroeg en Beusenberg stelde dat hij het volste recht had om een geval van fraude aan de accountant te melden.

 

Naar aanleiding van die melding voerde de accountant overigens een onderzoek uit, maar uiteindelijk is de jaarrekening gewoon goedgekeurd. Met de aanvaring tussen Koster en de fractievoorzitters was de koek met ergernis nog niet op. HAP-raadslid Peter van Groenigen kreeg het aan de stok met wethouder Jeroen Nobel van Financiën toen hij meldde dat er wat zijn fractie betreft nog teveel ruis zit bij de totstandkoming van de goedkeurende verklaring van de accountant en dat de HAP daarom nog geen ja kan zeggen tegen de jaarrekening.

 

Toen wethouder Nobel daarop reageerde, kreeg hij van Van Groenigen het verwijt dat hij beter moest luisteren dan voortdurend met zijn smartphone te ‘spelen’. Daarna was er nog een botsing tussen Paul Meijer en wethouder Michel Bezuijen over de financiële risico’s voor de gemeente bij de omlegging van de A9.

 

De raad stemt volgende week over de jaarrekening.