Nederstigt heeft geheugen van bijzettafeltje formaat

Forza! woedend over actie Wijnand Duyvendak

Hoofddorp – Dat nu juist voormalig GroenLinks kamerlid en actief RaRa lid Wijnand Duyvendak vorige week vrijdagmorgen op de Freinetschool, samen met D66 milieuwethouder John Nederstigt, de start moest geven van de energiebesparende campagne, is Forza! Haarlemmermeer volkomen in het verkeerde keelgat geschoten.

Een woedende fractievoorzitter Paul Meijer: “Dit is volstrekt ontoelaatbaar. Die Duyvendak is destijds uit de Tweede Kamer gegooid vanwege inbraak en hij was onder andere betrokken bij de brand in de Makro. En dan gaat Nederstigt hem uitnodigen. Die heeft denk ik een historisch geheugen van het formaat van een bijzettafeltje.”

Meijer is woest: “Het is toch zondermeer ontoelaatbaar dat je een veroordeelde activist, of liever gezegd een terrorist, die bij de AIVD nog steeds verdacht wordt van banden met RaRa, uitnodigt om in onze gemeente doodleuk even een campagne voor energiebesparing te laten starten. Dat had onze milieuwethouder toch moeten weten? Wie verzint eigenlijk zoiets? Lees nog maar eens een van Duyvendaks boeken over Onkruit in de jaren tachtig. Hij is destijds door zijn eigen GroenLinks fractie uit de Tweede Kamer gegooid, kreeg daarna wachtgeld en speelt nu een rol in de landelijke energiecampagne. En dan gaat een Haarlemmermeerse wethouder hem gezellig naar Hoofddorp halen. Ik ga daar komende donderdag in de raad vragen over stellen.”

Wantrouwen
Dat Forza het ontoelaatbaar vindt dat iemand met een discutabel verleden naar Haarlemmermeer wordt gehaald voor de officiële start van een campagne, is begrijpelijk.

In augustus 2008 werd Duyvendak uit de GroenLinks fractie gezet nadat zijn positie onhoudbaar bleek vanwege zijn betrokkenheid bij de inbraak in het ministerie van economische zaken in Den Haag die in 1985 plaatsvond. Ook werd hij verdacht van diverse bedreigingen en intimidaties waar slachtoffers in de media destijds over berichtten.
De voormalig oud-directeur van Milieudefensie was ook nauw verbonden bij de harde kern van RaRa die in de jaren tachtig aanslagen verrichtte o.a. in 1986 bij Makro in Duiven.
Tevens was hij actief bij het krakersblad Bluf. Het waren Elsevier Magazine en De Telegraaf die hiervan destijds als eerste melding maakte.

Forza’s Meijer: “Ik heb afgelopen zaterdagavond tijdens het Rotary Aardappelgala meteen burgemeester Theo Weterings over deze affaire geïnformeerd. Een burgemeester moet niet alleen de raad onder controle houden maar ook zijn college. Ik kreeg de indruk dat het ook niet zijn idee zou zijn geweest om die Duyvendak naar Hoofddorp te halen. Ik denk dat het goed zou zijn als ook wethouders in hun wekelijkse collegevergadering afstemmen wat ze van plan zijn te doen tijdens activiteiten in de polder zodat ook de burgemeester precies weet wat er wordt gedaan. Ik overweeg trouwens een motie van wantrouwen tegen Nederstigt in te dienen. Ik neem dit erg hoog op.”

Bron: Nieuwsblad Haarlemmermeer, 12-10-2011.